Slagingspercentage rijscholen

procenten

Het slagingspercentage van de rijscholen in Nederland wordt 1 x per jaar door het CBR gepubliceerd. Het belangrijkste cijfer voor rijscholen en voor kandidaten die rijscholen vergelijken is het slagingspercentage van het eerste rijexamen.

De enige betrouwbare bron op internet waar je het slagingspercentage van alle rijscholen kunt vinden is de website van het CBR.Helaas zijn er nog steeds rijscholen die het verkeerde (hogere) slagingspercentage van de rijschool op hun site zetten. Het is dus is altijd goed om het slagingspercentage van rijscholen op de website van het CBR te controleren! Ook andere websites die slagingspercentages van rijscholen publiceren zijn niet altijd even betrouwbaar.

Regionale verschillen slagingspercentage
In Nederland is het slagingspercentage van de rijexamens categorie B in 2012 ongeveer 46% Per regio verschilt het slagingspercentage. In Rotterdam is het slagingspercentage van de rijscholen over 2012 36-40% en in Almelo 61-65% Een verschil van maar liefst 25%!

Naast het slagingspercentage van de rijscholen, wordt ook gepubliceerd hoeveel rijexamens een rijschool ongeveer heeft afgenomen de afgelopen 12 maanden. Rijscholen met een slagingspercentage in de groep 0-10 rijexamens zegt eigenlijk nog niet zoveel. Beginnende of kleine rijscholen staan met 2 geslaagde cursisten op een slagingspercentage van 100% maar met 2 gezakte cursisten is het slagingspercentage van deze rijscholen 0% Deze rijscholen lijken met 2 gezakte kandidaten direct een heel slecht terwijl dit dus helemaal niet zo hoeft te zijn!

Hoe betrouwbaar is het slagingspercentage van rijscholen?

Het CBR doet er alles aan de gegevens mbt het slagingspercentage van de rijscholen zo betrouwbaar mogelijk te houden. Rijscholen met een hoog slagingspercentage kunnen rekenen op een flinke toestroom van cursisten. Hoe kunnen rijscholen hun slagingspercentage kunstmatig hoog houden? Een aantal trucs volgens rijscholen:

Slagingspercentage rijscholenLeerlingen relatief veel rijlessen laten volgen voordat ze mogen afrijden
Het gemiddelde aantal uren rijles voordat iemand voor de eerste keer rijexamen kan doen ligt rond de 43. Dit betekent echter niet dat elke cursist minimaal 43 uur rijles moet volgen om bij het eerste rijexamen een goede kans van slagen te hebben. Rijscholen die ook snelle leerlingen relatief veel rijlessen laten nemen, kunnen hoger scoren qua slagingspercentage dan rijscholen die dit niet doen. Voor de meeste snelle leerlingen zal de rijopleiding bij deze rijscholen een stuk duurder uitvallen omdat ze ook makkelijk met minder rijlessen hadden afgekund. Natuurlijk zijn er ook leerlingen die (veel) meer dan het gemiddeld aantal rijlessen nodig hebben om een goede kans van slagen te hebben.

Leerlingen weigeren die relatief gezien minder kans van slagen hebben
Bijvoorbeeld leerlingen die last hebben van erge nervositeit, weinig aanleg hebben, oudere leerlingen of leerlingen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Natuurlijk mag dit officieel niet, maar zegt een rijschool een wachtlijst van 3 maanden te hebben, dan ga je vaak vanzelf wel op zoek naar een andere rijschool waar je op korte termijn met rijles kunt beginnen. Of, en zo ja, hoe vaak dit gebeurt is onbekend.

Rijschool staat niet vermeld op rijschoolgegevens.nl
De rijschool adverteert met een hoog slagingspercentage maar je kunt de rijschool niet terugvinden op de CBR website. Het slagingspercentage van de rijschool is dan niet te controleren en kan ook niet bij het CBR worden opgevraagd. Dit kan een kleine rijschool zijn die zijn rijexamens aanvraagt via een grote organisatie, maar ook zeker andersom: een grote organisatie die de rijexamens direct door de zelfstandige rijinstructeurs laat aanvragen. Deze uitslagen staan dan wel op de CBR website, maar zijn voor jou als klant niet herkenbaar te linken aan jouw rijschool. De rijschool kan dan ook makkelijker adverteren met een hoog slagingspercentage omdat het werkelijke slagingspercentage voor de klant niet of moeilijk terug te vinden is.

Bovenstaande praktijken benadelen vooral de rijscholen die wel door hun lesmethode en kunde een hoog slagingspercentage bereiken.

Je eigen invloedop het slagingspercentage van rijscholen

In principe doe je rijexamen als je rijinstructeur vindt dat je daaraan toe bent. Het gebeurt in de praktijk echter ook geregeld dat een leerling minder rijlessen wil nemen dan de rijinstructeur nodig vindt.

Conclusie
Het slagingspercentage van rijscholen kun je zeker laten meewegen bij de keuze voor je rijschool. Kijk echter ook naar andere factoren als je rijscholen gaat vergelijken. Lees ook onze tips voor de keuze van een goede rijschool. Wees kritisch, je rijbewijs haal je maar 1 keer!

Bijvoorbeeld omdat een kandidaat geldproblemen heeft, het rijbewijs plotseling sneller nodig heeft vanwege een nieuwe baan of gewoon omdat de leerling twijfelt aan het oordeel van de rijinstructeur. Hoe een rijschool hierop reageert beïnvloed indirect ook weer het slagingspercentage van de rijschool. De ene rijschool zal je wens om minder rijlessen te nemen noodgedwongen inwilligen en de andere rijschool zal je echt pas rijexamen laten doen als de instructeur vindt dat je eraan toe bent. In het laatste geval heb je een grotere slaagkans voor het rijexamen dan in het eerste geval.

Author: HR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *